SAĞLIKLI ÇOCUKLARDA NÖROMOTOR GELİŞME

Çocuklar belli yaşlarda belli beceriler kazanırlar. Bu becerilerin kazanılması için normal bir zeka yeteneğinin yanı sıra sinir-kas sisteminin sağlıklı olması, dokunma, görme ve işitme gibi duysal yeteneklerinin de olması gereklidir.

1.Postür ve Hareket: Çocuk ellerinden tutularak oturur pozisyona getirildiğinde yeni doğanda baş arkaya düşer, 3. ayda baş gövdeyi takip ederek dik durur. 6 aylık çocuk destekli, 7 aylık çocuk desteksiz oturur, 5-6 aylık bebek ayaklarını yere basabilir, 12-13 aylık bebek desteksiz yürüyebilir.

2. El ve göz koordinasyonu: 8 haftalık çocuk 25-30 cm uzaklıktaki bir oyuncağa dikkatle bakar, bunu başı ve gözleriyle takip eder. 2 aylıktan sonra çocuk insanların yüzleriyle ve çevresiyle ilgilenmeye başlar. 12 haftalığa kadar devam eden şaşılık normal değildir. Eşyayı bilinçli olarak yakalama 4-6 aylıkken başlar. 9 aylık bebek ise eşyayı baş ve işaret parmaklarını kullanarak yakalar.

3. İşitme-ses çıkarma-konuşma: Bebek işitiyorsa 3-4 aylıktan sonra ses kaynağına başını çevirir.8-9 aylık çocuk birçok kelimeyi anlar, 11-12 aylıkken bilinçli olarak 1-2 kelime söyler. 3 yaşında cümle kurar. 2 yaşında hiçbir kelimeyi bilinçli olarak söyleyemeyen, 3 yaşında kısa cümle ve 4 yaşında anlaşılır cümleler yapamayan çocuklarda konuşma işlevi belirgin olarak gecikmiştir.

4. Sosyal davranış: 4-8 haftalık çocuk annesini görünce gülümseyerek mutluluğunu ifade eder. 9. aydan sonra yabancıları görünce yadırgamaya başlar, 3-4 aylıkken ellerini hareket ettirerek oynamaya başlar, 18 aylık iken büyükleri taklit eden oyunlar oynar. 9 aylıkken katı besinleri çiğneyebilir ve 3 yaşında iken de çatal- kaşık kullanarak kendisi yemeğini yiyebilir. 4 yaşında kendisi giyinebilir, 15-18 aylıkken çişini yapınca söyler, 2 yaşında gündüzleri, 3 yaşında ise hem gündüz hem de geceleri çişini söyler.